8.9.06

Hea Lugu: Appi tulevad noored vabatahtlikud

Tallinnas kogub jõudu liikumine, mille programmiliseks eesmärgiks on heategusid teha. Üllatav, šokeeriv? Noored Vabatahtlikud, nagu nad end kutsuvad, käivad metsa istutamas, rannajoont koristamas, loomade varjupaika aitamas – ja teevad seda vabast tahtest ja heas seltskonnas. „Noored on ise initsiatiivi haaranud”, tunnistab Kristel Lipand, projekti eestvedaja. „Kui varem leidsin mina abivajajaid, siis nüüd oskavad nad ise uudistest välja lugeda, kuhu võiks oma abi pakkuda.”

Kristel meenutab, kuidas mõni aasta tagasi oli tükk tegemist, et abivajajale selgitada, mis need vabatahtlikud tähendavad. Oli trotsi ja ehk hirmugi. Vahepealsete aastatega on olukord palju muutunud ja vast igaüks on vabatahtlikest midagi kuulnud. Vabatahtlik töö kogub järjest enam kaasalööjaid, kuigi üldsusele jäävad nad sageli märkamatuks. “Pigem kirjutatakse ajalehtedes ikka negatiivsest, positiivsed uudised ei müü”, ütleb Kristel. Ometi tuleks seda tööd tunnustada ja sellest rohkem rääkida – see tooks kindlasti kaasa vabatahtlike arvu suurenemise, ja nii saaks veelgi rohkem abistada neid, kes abi vajavad.

Kristel Lipand on koos vabatahtlikega jõudnud käia nii metsa istutamas kui loomade varjupaigas aknaid pesemas ja koertega jalutamas. Sellest sügisest planeerib Kristel suunata vabatahtlike tegevust rohkem puuetega noortele ja lastekodulastele. “Meil on ikka tore ka, mitte ainult raske töö,” ütleb Kristel kavalalt, ja räägib siis kuidas viimati vabatahtlikega Pedassaarel matkamas käisid. Ka siis ei saanud seltskond ilma heategudeta hakkama – istusid puhkemomendil lõkke ääres, kuni üks tüdruk arvas, et mis me siin ikka niisama istume, korjame rannast sodi kokku. Ja kõik koristasidki ning tundsid pärast rõõmu puhtast rannajoonest.

Kristel toonitab, et vabatahtlikuks olemine ei tähenda seda, et iga kord, kui abi on vaja, peab tulema. See ei loe, et üks käib tihedamini kui teine – kõik on võrdselt head. Igaüks teeb niipalju, kui saab ja tahab ja kuipalju vaba aega on. Ja iga tegu hinnatakse.

„Noored Vabatahtlikud” on uus projekt – esimesed üleskutsed vabatahtlikele ilmusid 2006. aasta aprillis. Pärast väikest suvepuhkust, alates oktoobrist, muutuvad Noored Vabatahtlikud jälle aktiivseks. Keda tegutsema oodatakse? Vabatahtlikuks võivad tulla kõik, eriti on oodatud noored vanuses 14-25. “Kahtlemata ei tee head teod head vaid abivajajatele, ka aitajad saavad nende tegemisest ülihea emotsionaalse laengu”, ütleb Kristel lõpetuseks. Ja ma olen kindel, et järgmisel üritusel tahan ka mina kaasa lüüa.

Löö kaasa: kirjuta kristel@taninfo.ee

Loo on kirjutanud Heateo vabatahtlik Killu Maidla

Kommentaare ei ole: