12.10.06

Kaks artiklit kodanikeühenduste juhtidele

Maailma ühel juhtival konsultatsioonifirmal McKinsey & Co on meeldiv komme oma kvartaalses e-uudiskirjas aeg-ajalt avaldada mittetulundusühingute juhtimist puudutavaid artikleid. Uudiskirja tellimine on tasuta, tuleb vaid McKinsey veebilehel registreeruda.


Viimases uudiskirjas ilmunud artikkel ”Managing your organization by the evidence” ei olnud küll spetsiifiliselt kodanikeühendustele suunatud, kuid soovitan seda soojalt üheduste juhtidele. Artikli aluseks on McKinsey juhtimismeetodite uuring, millele vastas 115 000 juhti ja töötajat üle maailma. Järeldused on põnevad. Kuigi paljud juhid valivad oma meetodeid koolitusgurude nõuannete või viimase kirjanduse põhjal, tõestab organisatsioonide tulemuste võrdlemine seal kasutatavate juhtimisvõtetega, et kõige edukamad on organisatsioonid, kus paigas kolm peamist tugisammast. Sammasteks on inimeste selged rollid ja vastutus, motiveeriv eesmärk ning tugev sisekultuur. Sellele on McKinsey andnud nimeks ”base case”, mida võiks eesti keeles nimetada ”baasmeetodiks”. Vastutus, eesmärk ja kultuur on märksõnad, mis iseloomustavad enam kui pooli uuritud edukatest organisatsioonidest. Vähemalt kaks nimetatutest on olemas pea kõigis tulemuslikes organisatsioonides. Artikkel selgitab koos näidetega pikemalt lahti, mida märksõnade all silmas peetakse.


Teine hiljuti ilmunud artikkel kodanikeühenduste juhtimisest käsitleb mõõdikute teemat, mis ka Eestis järjest aktuaalsemaks on muutumas. ”Milliseid tulemusi mõõta ja kuidas seda teha?” on küsimus, millega edumeelsemate ühenduste juhid seisavad silmitsi juba täna. Ajakirja Stanford Social Innovation Review artikkel ”Drowning in Data” pakub huvitavaid mõtteid.

Kommentaare ei ole: