20.10.06

Hea lugu: TEN

TEN ei ole rohkem ega vähem kui see, mida nimelühend väidab – Tegusad Eesti Noored. TEN on üle-Eestiline võrgustik noortest inimestest, keda ühendab julge pealehakkamine ning soov ennast arendada ja proovile panna. Selleks pakub organisatsioon mitmeid võimalusi: õpitakse rühmatööd, avalikku esinemist, mängitakse läbi parlamendiistungeid, korraldatakse üritusi, reisitakse, osaletakse sisekoolitustel – ja muidugi tuleb ka organisatsiooni ennast juhtida, ülal pidada ja arendada, sest TENi põhimõtteks on teha asju ISE.


Noorteühenduse Tegusad Eesti Noored lõi 2001. aastal grupp noori aktiviste, kes olid esindanud Eestit Euroopa Noorteparlamendi istungitel. TEN hakkas samalaadseid üritusi korraldama ka Eesti noortele ning noorteparlamendi sessioonid on tänagi üheks TENi põhiliseks tegevussuunaks. Eestis läbiviidavad reeglina kolmepäevased sessioonid koosnevad kolmest osast: tutvumisest ja meeskonnaehitusest, töögruppides mõne aktuaalse Eesti või Euroopa probleemi arutamisest ning leitud lahenduste kaitsmisest parlamendiistungi formaadis.

Kitsamalt saab iga TENi sessioonil osalenu teadlikumaks kas Eesti või kogu Euroopa probleemidest ja nende võimalikest lahendustest, meeskonnatööst, demokraatlikust otsustusprotsessist ja parlamendiistungi protseduurist. Laiemalt on TENi tegevuste raames võimalik õppida ja harjutada rühmajuhtimist, ajakirjanikutööd, ürituste korraldamist, projektikirjutamist, organisatsiooni juhtimist, avalikku esinemist ja suhtekorraldust.

Kuna TENi rahastus on projektipõhine, kulub rahataotluste kirjutamisele märgatav osa ajast ja energiast, tunnistab juhatuse liige Mari Matjus. Organisatsiooni arengukavas 2005-2008 on ürituste finantseerimise ebakindlus nõrkusena ka eraldi välja toodud. Samas on TENil mitmeid häid toetajaid, nagu Balti-Ameerika Partnerlusprogramm, Tallinna linn ja Hasartmängumaksunõukogu, kes väärtustavad TENi panust noorte aktiviseerijana. Senise tegevusmudeli juures korraldatakse aastas mõniteist üritust (vt siit) ning toetajate leidmiseks tehakse järjepidevalt tugevat tööd. Vajalik kogemus ja oskus on seegi.


Kui 2001. aastal oli noore organisatsiooni tegevus Tallinna-keskne, siis nüüd ühendab TEN umbes 150 aktiivset 14-24 aastast noort Eesti erinevaist paigust, Saaremaast Jõhvini ja Raplast Võruni. Mari Matjuse sõnade kohaselt on TENi kõige väärtuslikumaks kapitaliks tema liikmed – andekad, targad, ettevõtlikud, säravad noored; sõpruskond, kes ei karda haarata initsiatiivi omal käel maailma parandamiseks.

Vt http://www.ten.ee
Kontakt mari[ät]ten.ee

Head lugu aitas kirjutada vabatahtlik Mari Käärik

Kommentaare ei ole: