1.12.06

Kes on HIV-i riskirühm?

Ülemaailmset AIDS-i vastu võitlemise päeva on vaja selleks, et aidata raputada Eesti ühiskonnalt maha ignorantsuse ja hoolimatuse kate.
Ignorantsust illustreerib kõige paremini reaktsioon: "Mis pagana ignorantsus? Mina olen korralik inimene! Mind see ei puuduta!"

Eestis on HIV-positiivseid registreeritud natuke üle 5 600. Ekspertide hinnangul - tulenevalt uuringutest ja rahvusvahelisest kogemusest - on neid vähemalt kaks korda rohkem. Miks? Ignorantsusest. Kuni viirus levis uimastisõltlaste seas süstalde kaudu, ei pööratud selle ennetamisele tähelepanu. Tundus, et hoolimatus on okei. Et las surevad maha. Aga taolised sotsiaalprobleemid ei tunne ühiskondlike kastide piire. Seksuaalkontaktide kaudu võib HIV mõjutada igat Eesti inimest. Või tema kullakallist last. Või tema head sõpra. Või tema elukaaslase armukest.
Teadsite, et vanusegrupis 15-19 aastat oli 2004. aastal uute registreeritud nakatunute seas tüdrukuid üle poole, s.t 56%? Ja nii oligi.

Hoolimatus maksab kätte, tundub olevat üks karmilt õiglaseid loodusseaduseid.

KES SIISKI HOOLIVAD?
Hoolivad tegelikult väga paljud. Eestis on suur hulk pühendunud inimesi, kes HIV-i ennetusega ja AIDSi tagajärgede leevendamisega tegelevad. Mõndadest Heateo arvates toetamist väärivatest algatustest võite lugeda siit:
http://hindamine.heategu.ee

Kuidas saad sina hoolida?
Eelkõige sellega, et viid ennast teemaga kurssi. Et oskaksid ennast kaitsta. Ja oskaksid kaasa tunda nendele, keda see tragöödia on tabanud. Et oskaksid aru saada, ja hoolida.

Näiteks:
www.hiv.ee

Tänases Päevalehes ilmus lugu "HIV-positiivseid ootab personaalne nõustamine".
http://www.epl.ee/artikkel/364863
Selle juures oleval pildil on kaks Heateo sõpra MTÜ-st Convictus Eesti - Julia Vinckler ja Igor Sobolev, kes tegelevad uimastisõltlaste seas HIV-i ennetuse ja rehabilitatsiooniga. Väga raske sihtgrupp, kellega töötada, tohutult tänuväärne töö.

Ehkki mõnikord tundub, et ignorantne, ennast "normaalseks tavainimeseks" nimetav persoon on kõikidest riskigruppidest kõige raskem ja ohtlikum.
SINU võimuses on nende arvu vähendada. HIV-i kõige raskemat ja ohtlikumat riskigruppi vähendada.

Kommentaare ei ole: