10.8.06

Sotsiaalne ettevõtlus ja karud

Karu on suur, karvane ja olenevalt liigist pruun, must või hallikas metsloom. Sotsiaalsed ettevõtjad enamasti ei ole kuigi suured ja vaid väga üksikutel juhtudel on nad silmatorkavalt karvased. Mis siis ühendab neid kahte?

Juuli lõpus ja augusti alguses toimus Rumeenia mägedes, Predealis rahvusvaheline väitlusüritus IDEA Youth Forum 2006, kus osales üle 250 noore Euroopast, Aasiast, Aafrikast ning Põhja- ja Lõuna-Ameerikast. Ürituse põhiliseks sisuks olid töötoad ja väitlused teemal "The world’s fresh water should be considered common property." Samas oli õhtuti võimalik laagris osalejatel moodustada oma töötubasid erinevatel teemadel mõtetevahetuseks. Ühel sellisel õhtul kutsusin osalejaid kokku, et rääkida nendega sotsiaalsest ettevõtlusest.

Alustasin kodutute jalgpalli MMi reklaamvideoga. Edasi rääkisingi Mel Youngist, seejärel Jeroo Billimoriast, Heateo sotsiaalse ettevõtja konkursist ja MTÜ Hingest tegemistest. Järgnenud vestlus oli väga innustav - mitmed osalejad rääkisid sotsiaalsetest projektidest, milles nad osalevad või mida nad korraldavad. Näiteks kuulsin Rumeenias toimivast projektist, mis viib tavakoolide õpilasi kokku erivajadustega noorte koolide õpilastega, et üheskoos tegutsedes teineteist paremini tundma õppida. Noormees, kes mulle programmist jutustas, käib vabatahtlikuna koos oma klassikaaslastega vähemalt kord kuus lähedalasuvas liitpuudega (st. nii füüsilise kui vaimse puudega) noorte koolis korraldamas erinevaid üritusi. Emil (fotol jõuluvana kostüümis) rääkis, kuidas nad ükskord istutasid koos taimi. Tema aitas ühel ratastoolis noormehel (kelle nimi mul enam kahjuks meeles ei ole) taimeistikuid kasvama panna. Päeva lõpul näitas noormees emilile oma mullaseid käsi, naeratas ja ütles: "Ma armastan oma käsi selle pärast, mida ma nendega täna tegema olen õppinud."

Veel mitu päeva pärast üritust tulid nii laagris osalevad noored kui ka mitmed treenerid uurima lisainfot Heateo tegemiste kohta Eestis või jagama oma muljeid ja kogemusi. Vaimustav! Järgmisel aastal toimub laager Tsehhis ning seal üritan viia terve laagri ajal läbi väikese noortegrupi jaoks sotsiaalse ettevõtluse programmi.

OK, aga karud? Karudega on nii, et kuna Rumeenias on nende tapmine keelatud ning kuna prügikastidesse visatud toit on karudele lihtsaks maiuspalaks, siis võisime kahe nädala jooksul peaaegu igal öösel rõdult vaadata, kuidas karud ümber hotelli tatsasid ja prügikastidest toitu otsisid. Lõpetuseks tarkusetera - kui Rumeenia mägedesse matkama lähete, siis ärge ööseks toitu telki jätke, vaid vinnake see kotiga puu otsa. Nii ei tule mesikäpad und rikkuma.

Kommentaare ei ole: